Lammstek med ugnsrostade grönsaker
Ingredienser
Lammstek
- 3 kg lammstek med ben
- ½ kg lammrygg.
Ugnsrostade grönsaker
- 4-6 msk olivolja
- 4 röda lökar
- 4 gula lökar
- 2 gula paprikor
- 4 röda paprikor
- 4 purjolökar
- 6-8 medelstora morötter
- 2 späda zucchini c:a 600 g
- 2 fänkål eller 8-10 stjälkar bladselleri
- 4 msk färska timjanblad eller en 2 msk torkad timjan
- Grovt salt vitpeppar
- 2 stora vitlöksklyftor
- 4 mask sesamfrön mot slutet kan uteslutas
Instruktioner
Lammstek
- Stekt i elugn till passande temperatur
Ugnsrostade grönsaker
- Häll lite olivolja i botten av en vanlig ugnslångpanna
- Lägg i blandade (skalade och sköljda) grönsaker i stora bitar. Förslagsvis både gul och röd lök. Skala och skär varje lök i halvor, eller fjärdedelar om de är stora. Lägg också i paprika och purjo i bitar, skalade morötter som skivas grovt eller klyvs i halvor som delas på längden, späd zucchini i cirka 2 cm tjocka skivor och gärna några rejäla bitar fänkål eller bladselleri.
- Strö över generöst med timjanblad och en mindre mängd om du tar torkad timjan.
- Salta och peppra lätt och pressa varsamt med vitlök.
- Ugnsbaka grönsakerna i 200 C i 50 – 60 minuter eller tills de är mjuka och har fått lite färg.
- Strö på sesamfrön de sista 5 minuterna
Anteckning
När man steker eller ”rostar” grönsaker i ugnen får de en alldeles speciell smak. På något lustigt vis blir smakerna samtidigt både intensivare och mildare. Och enklare matlagning får man leta efter… Källa: Kärlek, oliver och timjan.