Go Back

Lammstek med ugnsrostade grönsaker

Måltid Varmrätt
Kök Svensk
Portioner 10

Ingredienser
  

Lammstek

  • 3 kg lammstek med ben
  • ½ kg lammrygg.

Ugnsrostade grönsaker

  • 4-6 msk olivolja
  • 4 röda lökar
  • 4 gula lökar
  • 2 gula paprikor
  • 4 röda paprikor
  • 4 purjolökar
  • 6-8 medelstora morötter
  • 2 späda zucchini c:a 600 g
  • 2 fänkål eller 8-10 stjälkar bladselleri
  • 4 msk färska timjanblad eller en 2 msk torkad timjan
  • Grovt salt vitpeppar
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 4 mask sesamfrön mot slutet kan uteslutas

Instruktioner
 

Lammstek

  • Stekt i elugn till passande temperatur

Ugnsrostade grönsaker

  • Häll lite olivolja i botten av en vanlig ugnslångpanna
  • Lägg i blandade (skalade och sköljda) grönsaker i stora bitar. Förslagsvis både gul och röd lök. Skala och skär varje lök i halvor, eller fjärdedelar om de är stora. Lägg också i paprika och purjo i bitar, skalade morötter som skivas grovt eller klyvs i halvor som delas på längden, späd zucchini i cirka 2 cm tjocka skivor och gärna några rejäla bitar fänkål eller bladselleri.
  • Strö över generöst med timjanblad och en mindre mängd om du tar torkad timjan.
  • Salta och peppra lätt och pressa varsamt med vitlök.
  • Ugnsbaka grönsakerna i 200 C i 50 – 60 minuter eller tills de är mjuka och har fått lite färg.
  • Strö på sesamfrön de sista 5 minuterna

Anteckning

När man steker eller ”rostar” grönsaker i ugnen får de en alldeles speciell smak. På något lustigt vis blir smakerna samtidigt både intensivare och mildare. Och enklare matlagning får man leta efter… Källa: Kärlek, oliver och timjan.