Vermouthbrässerad lax med basilika och saffran
Ingredienser
- 600-700 g ben- och skinnfri laxfilé
- 2 dl torr vermouth
- 1 kruka färsk basilika
- 3 dl vispgrädde
- 1 pkt saffran
- salt och peppar
Instruktioner
- Plocka bort alla ben ur laxen och tag bort skinnet.
- Lägg laxen i en form ej större än att den precis får plats i den. Häll på vinet, täck med folie och låt laxen marinera i vinet i två timmar.
- Plocka bladen av baslikan. Skär stjälkarna smått. Sätt ugnen på 200 grader.
- Bred ut basilikastjälkarna i en ugnsfast form. Lägg laxen ovanpå. Häll över vinet, 2 dl vatten och strö över 1 knapp tsk salt och tag några tag med vitpepparkvarnen.
- Täck laxen med folie och låt den stå i ugnen i 20 minuter (se kommentar).
- Finhacka basilikabladen. Låt grädden småputtra sig tjock.
- Lyft över den klara laxen på fat. Täck med folien så den håller sig varm.
- Sila buljongen. Tillsätt saffran och låt buljongen koka ner till hälften.
- Vispa sedan ner den i grädden. Rör ner basilikan och kolla kryddningen. Kanske behövs en smula mer salt.
- Bjud på kokt potatis.
Anteckning
Erik kommentar:
Kokningen tar betydligt längre tid med så mycket vätska som receptet föreskriver.