Plocka bort alla ben ur laxen och tag bort skinnet.
Lägg laxen i en form ej större än att den precis får plats i den. Häll på vinet, täck med folie och låt laxen marinera i vinet i två timmar.
Plocka bladen av baslikan. Skär stjälkarna smått. Sätt ugnen på 200 grader.
Bred ut basilikastjälkarna i en ugnsfast form. Lägg laxen ovanpå. Häll över vinet, 2 dl vatten och strö över 1 knapp tsk salt och tag några tag med vitpepparkvarnen.
Täck laxen med folie och låt den stå i ugnen i 20 minuter (se kommentar).
Finhacka basilikabladen. Låt grädden småputtra sig tjock.
Lyft över den klara laxen på fat. Täck med folien så den håller sig varm.
Sila buljongen. Tillsätt saffran och låt buljongen koka ner till hälften.
Vispa sedan ner den i grädden. Rör ner basilikan och kolla kryddningen. Kanske behövs en smula mer salt.
Bjud på kokt potatis.