Go Back

Vermouthbrässerad lax med basilika och saffran

Måltid Varmrätt
Kök Svensk

Ingredienser
  

  • 600-700 g ben- och skinnfri laxfilé
  • 2 dl torr vermouth
  • 1 kruka färsk basilika
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 pkt saffran
  • salt och peppar

Instruktioner
 

  • Plocka bort alla ben ur laxen och tag bort skinnet.
  • Lägg laxen i en form ej större än att den precis får plats i den. Häll på vinet, täck med folie och låt laxen marinera i vinet i två timmar.
  • Plocka bladen av baslikan. Skär stjälkarna smått. Sätt ugnen på 200 grader.
  • Bred ut basilikastjälkarna i en ugnsfast form. Lägg laxen ovanpå. Häll över vinet, 2 dl vatten och strö över 1 knapp tsk salt och tag några tag med vitpepparkvarnen.
  • Täck laxen med folie och låt den stå i ugnen i 20 minuter (se kommentar).
  • Finhacka basilikabladen. Låt grädden småputtra sig tjock.
  • Lyft över den klara laxen på fat. Täck med folien så den håller sig varm.
  • Sila buljongen. Tillsätt saffran och låt buljongen koka ner till hälften.
  • Vispa sedan ner den i grädden. Rör ner basilikan och kolla kryddningen. Kanske behövs en smula mer salt.
  • Bjud på kokt potatis.

Anteckning

Erik kommentar:
Kokningen tar betydligt längre tid med så mycket vätska som receptet föreskriver.