Squash- och purjosoppa

Squash- och purjosoppa

Måltid Förrätt
Kök Svensk

Ingredienser
  

  • 600 -700 g squash
  • 1 liten purjolök
  • smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • 2-3 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 äggula
  • 1 dl grädde
  • dl riven lagrad ost (detta glömde Erik att lägga i)
  • skivade champinjoner
  • salt, peppar

Instruktioner
 

  • Skölj squashen, dela den ev på längden och skär den i ca ½ cm tjocka skivor. (Större squash delas i klyftor på längden och skivas sedan.)
  • Snitta, skölj och skiva purjon, även det gröna.
  • Fräs grönsakerna i fettet i en gryta, utan att de tar färg.
  • Strö över mjölet och rör om.
  • Tillsätt vatten och smulade buljongtärningar. Koka upp och koka tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka, 5-7 min.
  • Tag grytan från värmen. Mosa gärna grönsakerna med mixerstav eller i matberedare.
  • Blanda äggula och grädde, rör ner det och den rivna osten i soppan. Låt den sjuda men inte koka. Smaka av med lite salt och nymalen svartpeppar. Strö champinjoner och persilja över.
  • Servera med Saltå kvarns bondbröd med smör.