Squash- och purjosoppa
Ingredienser
- 600 -700 g squash
- 1 liten purjolök
- smör eller margarin
- 2 msk vetemjöl
- 1 liter vatten
- 2-3 grönsaksbuljongtärningar
- 1 äggula
- 1 dl grädde
- 1½ dl riven lagrad ost (detta glömde Erik att lägga i)
- skivade champinjoner
- salt, peppar
Instruktioner
- Skölj squashen, dela den ev på längden och skär den i ca ½ cm tjocka skivor. (Större squash delas i klyftor på längden och skivas sedan.)
- Snitta, skölj och skiva purjon, även det gröna.
- Fräs grönsakerna i fettet i en gryta, utan att de tar färg.
- Strö över mjölet och rör om.
- Tillsätt vatten och smulade buljongtärningar. Koka upp och koka tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka, 5-7 min.
- Tag grytan från värmen. Mosa gärna grönsakerna med mixerstav eller i matberedare.
- Blanda äggula och grädde, rör ner det och den rivna osten i soppan. Låt den sjuda men inte koka. Smaka av med lite salt och nymalen svartpeppar. Strö champinjoner och persilja över.
- Servera med Saltå kvarns bondbröd med smör.