Lökspäckad kycklingfilé med rotsaksrösti och två såser
Ingredienser
Kyckling
- 4 kycklingfiléer
- ½ purjolök av den övre gröna delen
- 1 schalottenlök
- 1 liten Rödlök
- 1 vitlöksklyfta
- 3 msk msk margarin eller smör
- salt och peppar
- 2 dl hönsbuljong tärning + vatten
- 1 dl grädde
- ½ paket saffran à ½ g
- 2 msk vetemjöl
- 250 g broccoli
ROTSAKSRÖSTI:
- 4-5 potatisar cirka 350 g
- 2 morötter
- 1 Palsternacka
- 2 msk hackad timjan
- salt och peppar
- 1-2 msk Olja
PAPRIKASÅS:
- 3 röda paprikor
- 1 dl grädde
- salt och peppar
Instruktioner
- Skölj, ansa och hacka purjolöken. Skala och finhacka den övriga löken.
- Fräs de olika löksorterna i 1 matsked av matfettet i en stekpanna tills de mjuknat. Låt svalna.
- Skölj, halvera och kärna ur paprikorna. Lägg dem med den kupade sidan uppåt på ett mikrosäkert fat.
- Koka paprikahalvorna, utan något extra vatten, i mikrovågsugnen på full effekt (max 800W), 12-15 minuter.
- Låt paprikorna svalna något och dra bort skalet.
- Mixa paprikorna släta med mixerstav eller i en mixer. (Jag fick aldrig bort skalet, utan mixade alltihop och passerade. /EÖ)
- Tillsätt grädden och smaka av med salt, svartpeppar och ett stänk tabasco. Red av med idealmjöl till lämplig konsistens.
- Skär en djup ficka i varje kycklingfilé. Fyll fickorna i filéerna med lökfräset. Fäst ihop med trästickor.
- Bryn filéerna runt om i 1 matsked av matfettet i en stekgryta. Krydda med salt och peppar.
- Häll över buljong och grädde och tillsätt saffranet. Låt puttra under lock tills kycklingen är genomstekt.
- Lyft upp filéerna och håll dem varma på ett fat under aluminiumfolie i ugnen så länge.
- Blanda det resterande matfettet med mjölet och vispa i saffransskyn. Låt koka några minuter. Smaka av med hönsbuljong (konc), salt, vitpeppar och vitt vin. (Detta blir för mycket sås! Skyn skulle kunna kokas ihop något innan den reds. /EÖ)
- Skala och skär rotfrukterna i tunna strimlor. Blanda strimlorna med timjan, salt och peppar. Pressa ihop till en kaka i stekpannan.
- Stek i oljan tills de mjuknat, vänd kakan och stek på andra sidan.
- Koka broccolibuketter i saltat vatten några minuter tills de är mjuka i blomman men fasta i stammen.