Go Back

Lökspäckad kycklingfilé med rotsaksrösti och två såser

Måltid Varmrätt
Kök Internationell

Ingredienser
  

Kyckling

  • 4 kycklingfiléer
  • ½ purjolök av den övre gröna delen
  • 1 schalottenlök
  • 1 liten Rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk msk margarin eller smör
  • salt och peppar
  • 2 dl hönsbuljong tärning + vatten
  • 1 dl grädde
  • ½ paket saffran à ½ g
  • 2 msk vetemjöl
  • 250 g broccoli

ROTSAKSRÖSTI:

  • 4-5 potatisar cirka 350 g
  • 2 morötter
  • 1 Palsternacka
  • 2 msk hackad timjan
  • salt och peppar
  • 1-2 msk Olja

PAPRIKASÅS:

  • 3 röda paprikor
  • 1 dl grädde
  • salt och peppar

Instruktioner
 

  • Skölj, ansa och hacka purjolöken. Skala och finhacka den övriga löken.
  • Fräs de olika löksorterna i 1 matsked av matfettet i en stekpanna tills de mjuknat. Låt svalna.
  • Skölj, halvera och kärna ur paprikorna. Lägg dem med den kupade sidan uppåt på ett mikrosäkert fat.
  • Koka paprikahalvorna, utan något extra vatten, i mikrovågsugnen på full effekt (max 800W), 12-15 minuter.
  • Låt paprikorna svalna något och dra bort skalet.
  • Mixa paprikorna släta med mixerstav eller i en mixer. (Jag fick aldrig bort skalet, utan mixade alltihop och passerade. /EÖ)
  • Tillsätt grädden och smaka av med salt, svartpeppar och ett stänk tabasco. Red av med idealmjöl till lämplig konsistens.
  • Skär en djup ficka i varje kycklingfilé. Fyll fickorna i filéerna med lökfräset. Fäst ihop med trästickor.
  • Bryn filéerna runt om i 1 matsked av matfettet i en stekgryta. Krydda med salt och peppar.
  • Häll över buljong och grädde och tillsätt saffranet. Låt puttra under lock tills kycklingen är genomstekt.
  • Lyft upp filéerna och håll dem varma på ett fat under aluminiumfolie i ugnen så länge.
  • Blanda det resterande matfettet med mjölet och vispa i saffransskyn. Låt koka några minuter. Smaka av med hönsbuljong (konc), salt, vitpeppar och vitt vin. (Detta blir för mycket sås! Skyn skulle kunna kokas ihop något innan den reds. /EÖ)
  • Skala och skär rotfrukterna i tunna strimlor. Blanda strimlorna med timjan, salt och peppar. Pressa ihop till en kaka i stekpannan.
  • Stek i oljan tills de mjuknat, vänd kakan och stek på andra sidan.
  • Koka broccolibuketter i saltat vatten några minuter tills de är mjuka i blomman men fasta i stammen.