Kyckling från Vonnas

Kyckling från Vonnas

Receptet kommer från Georges Blanc som driver trestjärnig krog i Vonnas i Frankrike. Inte svårt, men visst tar det lite tid att bli sin egen stjärnkock.
Måltid Varmrätt
Kök Fransk
Portioner 6

Ingredienser
  

  • 2 stora färska kycklingar
  • 75 g smör
  • salt och peppar
  • 3 morötter
  • 10 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 tsk dragon
  • 1 dl dragonvinäger
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl buljong
  • 1-2 tsk tomatpure
  • 1 tsk ljus fransksenap
  • 2 tsk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 tomater
  • hackad persilja
  • ris
  • squash hade inte Erik

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Dela kycklingen i portionsbitar. Skär bort ryggbenet, gumpen, strupskinnet och vingspetsarna. Hacka detta grovt tillsammans med innanmätet i påsen.
  • Krydda putsbitarna och bryn dem med smör i en panna.
  • Lägg över i en ugnsgryta.
  • Skala och hacka morötter, lök och vitlök och blanda ner.
  • Krydda och bryn portionsbitarna. Lägg ner i grytan. Strö på 2 tsk dragon. Lägg på lock och ställ in grytan i nedre halvan av ugnen. Låt stå i 15 minuter.
  • Ta ut grytan, stänk över 3/4 dl av vinägern och fortsätt sedan att steka i ytterligare ca 20 minuter eller tills kycklingen känns klar.
  • Ta upp portionsbitarna och varmhåll.
  • Häll i resten av vinägern, vinet och buljongen samt I tsk dragon i grytan. Låt alltsammans koka ihop till hälften utan lock ovanpå spisen.
  • Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Hacka dem grovt och koka hacket sakta tills den mesta vätskan försvunnit.
  • Sila av grytan i en såskastrull. Tryck lätt mot silen och kasta resterna. Rör ner tomatpuré, senap och mjöl i såsfonden, därefter grädden. Småkoka utan lock tills såsen tjocknar och smaka av.
  • Tillsätt tomaterna i såsen strax innan den slås över kycklingen. Garnera med persilja.
  • Kokt ris blandat med hackad squash passar fint till.