Chili con carne

Chili con carne

Måltid Varmrätt
Kök Spansk

Ingredienser
  

Chili con carne

  • 2 kg högrev ersatt med 2nötfärs från Åbygård, Hölö som är vår huvudleverantör av nötkött
  • 2 pkt bacon à 140 g i bitar. Det blev stekfläsk från Sorunda korvfabrik för jag litar mer på den leverantören än på Tulip, m.fl.
  • Olivolja till grytan
  • 2 gula lökar finhackade
  • 2 vitlöksklyftor finhackade
  • 2 röda chilifrukter urkärnade, finhackade. Det blev röda pepparfrukter för det fanns ingen chili i Konsum i söndags. Cccn blir nog mer bitig med riktig chili, kort sagt.
  • 2 msk chilipulver jag tog en rejäl dos men det räckte nog inte.
  • 1 msk mald spiskummin även här en rejäl dos.
  • 1 msk torkad oregano
  • 50 cl mörkt öl ersatt av 1 l. svagdricka som blev över från vörtbrödsbakningen i julas
  • 500 g krossade tomater
  • 1 lime pressad saft, ersatt av en citron för jag är inte så förtjust i lime
  • 4 dl vatten utgick eftersom jag hade tillräckligt med vätska från svagdrickan ovan.
  • ev 2 msk maizena

Tillbehör

  • Riven lagrad hårdost 2 påsar riven Västerbottenost för att få lite stuns i smaken
  • 2 avokado i skivor
  • 3 rödlökar skivade
  • 5 tomater skivade
  • 1 kruka koriander glömdes bort utan att det gjorde så mycket. Det kan dock vara idé att jaga rätt på koriander för att se hur smaken blir då.
  • 500 g kokta bönor kalla som varma, gärna kidneybönor. Det blev varma Kidneybönor från Saltå Kvarn som tillreddes enligt receptet på paketet.
  • Bröd t.ex. majsbröd, det blev en ½ grand blanc från Gateau som även räckte till osten.
  • Stor härlig blandsallad utgick för salladen var inte så kul i Konsum Rönningen den dagen.

Instruktioner
 

  • Putsa högreven från stora fettklumpar och skär köttet i sockerbitsstora bitar (utgår).
  • Stek bacon i en stor gryta tills det är gyllenbrunt. Låt rinna av på hushållspapper.
  • Stek högreven i baconfettet och olivoljan. Tänk på att steka lite i taget så att köttet får fin färg.
  • När köttet är stekt, fräs lök, vitlök, och chili i någon minut.
  • Krydda med chilipulver, spiskummin och oregano.
  • Lägg tillbaka köttet i grytan, slå på öl, krossade tomater, limesaft samt vatten.
  • Låt småkoka i 2 timmar med locket på.
  • Red av grytan med maizena om så önskas.
  • Lägg i baconet.

Anteckning

Godast blir grytan om den får stå i kylen 2 – 3 dagar före servering men den kan också ätas direkt. Servera med grytan i mitten och alla goda tillbehör i skålar runtomkring.