Kyckling från Vonnas
Receptet kommer från Georges Blanc som driver trestjärnig krog i Vonnas i Frankrike. Inte svårt, men visst tar det lite tid att bli sin egen stjärnkock.
Ingredienser
- 2 stora färska kycklingar
- 75 g smör
- salt och peppar
- 3 morötter
- 10 schalottenlökar
- 3 vitlöksklyftor
- 3 tsk dragon
- 1 dl dragonvinäger
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 dl buljong
- 1-2 tsk tomatpure
- 1 tsk ljus fransksenap
- 2 tsk vetemjöl
- 2 dl vispgrädde
- 4 tomater
- hackad persilja
- ris
- squash hade inte Erik
Instruktioner
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Dela kycklingen i portionsbitar. Skär bort ryggbenet, gumpen, strupskinnet och vingspetsarna. Hacka detta grovt tillsammans med innanmätet i påsen.
- Krydda putsbitarna och bryn dem med smör i en panna.
- Lägg över i en ugnsgryta.
- Skala och hacka morötter, lök och vitlök och blanda ner.
- Krydda och bryn portionsbitarna. Lägg ner i grytan. Strö på 2 tsk dragon. Lägg på lock och ställ in grytan i nedre halvan av ugnen. Låt stå i 15 minuter.
- Ta ut grytan, stänk över 3/4 dl av vinägern och fortsätt sedan att steka i ytterligare ca 20 minuter eller tills kycklingen känns klar.
- Ta upp portionsbitarna och varmhåll.
- Häll i resten av vinägern, vinet och buljongen samt I tsk dragon i grytan. Låt alltsammans koka ihop till hälften utan lock ovanpå spisen.
- Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Hacka dem grovt och koka hacket sakta tills den mesta vätskan försvunnit.
- Sila av grytan i en såskastrull. Tryck lätt mot silen och kasta resterna. Rör ner tomatpuré, senap och mjöl i såsfonden, därefter grädden. Småkoka utan lock tills såsen tjocknar och smaka av.
- Tillsätt tomaterna i såsen strax innan den slås över kycklingen. Garnera med persilja.
- Kokt ris blandat med hackad squash passar fint till.