Go Back

Voronoffsås

Detta recept är översatt från ett recept från hemsidan http://boitearecettes.infinit.net/public/international/suisse/boeuf0205.htm. Det avser Filets de boeuf Voronoff (Suisse). Det finns även andra recept på Voronoffsås, de är alla ganska lika.
Måltid Varmrätt
Kök Internationell

Ingredienser
  

  • 90 g Smör
  • 4 dl Reducerad buljong
  • 2-3 dl Vispgrädde
  • 4-5 ms Charlottenlök som finhackats
  • 2-3 ms Persilja hackad
  • 1 Citron pressad
  • 5-7 ks Paprikapulver stark
  • 1-2 ks Cayennepeppar
  • 1-2 ks Tabasco
  • 5-7 ms Dijonsenap extra stark
  • 2 ks Worcestershiresås
  • 1 ks Timjan
  • 1 ks Rosmarin
  • 1 ks Basilika
  • 1 ks Dragon
  • 1 ms Gräslök finklippt

Instruktioner
 

Första grytan, première casserole

  • Reducera buljongen över mjuk eld ”a feu doux” till en krämig sås.
  • Blanda i c:a hälften av senapen.
  • Reglera viskositeten med senapsinsatsen.
  • Låt sjuda.

Andra grytan, deuxième casserole

  • Fräs löken i smöret, men inte så mycket att löken blir brun.
  • Tillsätt hälften av paprikan och rör i hop under sjudning.
  • Späd ev. med lite sås från första grytan.
  • Tillsätt resten av senapen och låt koka några minuter.
  • Häll i såsen från första grytan.
  • Tillsätt resten av paprikan samt citron, cayennepeppar, Tabasco, Worcestershiresås, timjan, rosmarin, basilika och dragon.
  • Koka samman några minuter över mjuk eld.

Anteckning

Förklaringar:
1) Den reducerade buljongen kan göras på sky el. dyl. Den skall reduceras till c:a halva volymen, 4 dl. Man kan också använda färdig buljongtärningar som bas och ha reducerad vattenmängd. I dag tog vi kalvfond som bas.
2) ms=matsked, översatt från cuillères à soupe, soppsked, vi har tagit 15 ml. ks=kaffesked, översatt från cuillères à café, vi har tagit 5 ml.