Tjälknöl med fransk potatisgratäng
Ingredienser
Tjälknöl
- 1,2 kg rådjursstek
- 1 dl salt ½socker
- 10 Enbär 1 tsk torkad timjan
Potatisgratäng
- 1,3 kg Potatis
- 1 stor purjolök
- Ost – gärna lagrad greve eller herrgård
- 2,5 dl grädde
- salt peppar och 1 vitlöksklyfta
Instruktioner
Tjälknöl
- Se till att steken är eller blir djupfryst!
- Ta den direkt från frysen och sätt in i ugn värmd till 75C. Där kan den stå över natt, ca 10 timmar eller tills temperaturen nått 68C (inte mer).
- Gör lagen med 1 l vatten, socker, salt, krossade enbär och timjan. Snabbt uppkok
- Lägg sedan steken i en bunke, gärna fodrad med en fryspåse och häll på lagen. Låt stå svalt i 5-6 timmar.
- Torka av steken med hushållspapper och skär upp i tunna skivor.
Potatisgratäng
- Skala och skär potatisen i ganska tunna skivor.
- Halvera purjon och skär sedan i fina skivor
- Smörj en form, inte alltför låg.
- Varva sedan potatis, purjo och ost. Börja och sluta med potatis. Salta och peppra efter varje omgång
- Häll sedan grädde ovanpå och krossa en vitlöksklyfta eller två ovanpå.
- Sätt i 225C varm ugn i ca 40-45 min. Den ska vara vackert gräddad ovanpå. Blir det för mörkt lägg ett folieblad ovanpå på slutet. Låt gärna stå 5-10 minuer innan servering.
Anteckning
Tillbehör:
Vi hade syltade kantareller, äppelchutney och rönnbärsgele till steken. Syltade kantareller finns det otaliga recept på på nätet; samma är det med chutney.