Tjälknöl med fransk potatisgratäng

Tjälknöl med fransk potatisgratäng

Måltid Varmrätt
Kök Svensk
Portioner 6

Ingredienser
  

Tjälknöl

  • 1,2 kg rådjursstek
  • 1 dl salt ½socker
  • 10 Enbär 1 tsk torkad timjan

Potatisgratäng

  • 1,3 kg Potatis
  • 1 stor purjolök
  • Ost – gärna lagrad greve eller herrgård
  • 2,5 dl grädde
  • salt peppar och 1 vitlöksklyfta

Instruktioner
 

Tjälknöl

  • Se till att steken är eller blir djupfryst!
  • Ta den direkt från frysen och sätt in i ugn värmd till 75C. Där kan den stå över natt, ca 10 timmar eller tills temperaturen nått 68C (inte mer).
  • Gör lagen med 1 l vatten, socker, salt, krossade enbär och timjan. Snabbt uppkok
  • Lägg sedan steken i en bunke, gärna fodrad med en fryspåse och häll på lagen. Låt stå svalt i 5-6 timmar.
  • Torka av steken med hushållspapper och skär upp i tunna skivor.

Potatisgratäng

  • Skala och skär potatisen i ganska tunna skivor.
  • Halvera purjon och skär sedan i fina skivor
  • Smörj en form, inte alltför låg.
  • Varva sedan potatis, purjo och ost. Börja och sluta med potatis. Salta och peppra efter varje omgång
  • Häll sedan grädde ovanpå och krossa en vitlöksklyfta eller två ovanpå.
  • Sätt i 225C varm ugn i ca 40-45 min. Den ska vara vackert gräddad ovanpå. Blir det för mörkt lägg ett folieblad ovanpå på slutet. Låt gärna stå 5-10 minuer innan servering.

Anteckning

Tillbehör:
Vi hade syltade kantareller, äppelchutney och rönnbärsgele till steken. Syltade kantareller finns det otaliga recept på på nätet; samma är det med chutney.