Sötpotatissoppa med oliver
Portioner |
|
Ingredienser
- 0,9 kg sötpotatis
- 4,5 st vitlöksklyftor
- 4,5 msk olivolja
- 1,2 l kycklingbuljong stark
- salt
- Svartpeppar nymald
- rapsolja kallpressad, god
Ingredienser
|
|
Instruktioner
- Börja med oliverna, gärna en dag i förväg.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kärna ur oliverna genom att trycka på dem med knivbladets sida så de spricker. Peta ur kärnorna.
- Lägg i en form och rosta i ca 1 1/2 timme tills de är skrynkliga och torra.
- Gör potatisen. Värm ugnen till 225 grader.
- Skala och skär sötpotatisen i bitar. Skala vitlöksklyftorna. Lägg i en form med oljan och rosta ca 20 minuter tills potatisen är mjuk och har fått lite färg. Koka upp buljongen.
- Ta upp vitlöksklyftorna och kläm ut innehållet i en mixer. Mixa det med potatisen och späd med varm buljong. Smaka av med salt och peppar.
- Servera med smulade oliver på toppen och lite god olja.
Receptanteckningar
Den lite söta smaken bryts fint av torkade oliver som påminner om saltlakrits.
Källa: Liselotte Forslin
Senaste inläggen