Citronmarängpaj

Citronmarängpaj

Måltid Efterrätt
Kök Internationell
Portioner 12 portioner

Ingredienser
  

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl 180 g
  • 100 g kallt smör
  • 1 msk florsocker
  • 1 äggula spara äggvitan till marängen

Citronfyllning

  • 2 citroner rivet skal och pressad saft
  • 1 apelsin pressad saft
  • vatten
  • 2 ½ msk Maizena
  • 1 dl strösocker
  • 75 g Smör
  • 3 äggulor spara äggvitorna till marängen
  • 1 helt ägg

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk pressad citron

Instruktioner
 

  • Blanda mjöl, bitar av smör, florsocker och äggula i en matberedare. Kör till en smulig deg och tillsätt vatten så degen blir slät och mjuk. Kavla eller tryck ut degen i en pajform och tryck fast den upp på formens kanter. Klä formen med ugnsfolie och tryck fast den så degen hålls på plats. Nagga några hål med gaffel genom folien i botten av formen. Ställ formen kallt ca 1 timme.
  • Förbered fyllningen. Tvätta citronerna och finriv det gula skalet ner i en kastrull. Pressa citronerna och apelsinen och mät hur mycket det blev sammanlagt. Tillsätt vatten tills det är 3 1/4 dl vätska. Blanda det med rivet skal i kastrullen och vispa ner Maizena och socker. Vänta helst med att värma tills pajskalet ska gräddas. Jag kom fram till att det bästa är att ha varm citronfyllning som breds ut i det varma pajskalet och sedan spritsas marängen på den varma fyllningen. Så förbered allt och ha det laddat och klart.
  • Värm ugnen till 175°. Grädda pajskalet med folien på ca 15 minuter och utan folie ca 10 minuter. Grädda det i nedre delen av ugnen. Under tiden: Värm citronblandningen i kastrullen tills den tjocknar. Rör eller vispa hela tiden. När den tjocknat tillsätt smör och när det smält, sänk värmen till lågt, rör om äggulorna och ägget och vispa ner det i citronkrämen. Värm försiktigt och vispa hela tiden. Krämen ska inte koka, men den ska tjockna.
  • Vispa äggvitorna först på låg hastighet 1-2 minuter och sedan på högre hastighet. Tillsätt socker lite i taget och vispa till ett hårt och blankt skum. Vispa ner citron.
  • Sänk ugnsvärmen till 150°. Bred ut den varma citronkrämen i det förgräddade pajskalet. Spritsa eller skeda upp marängsmeten ovanpå. Jag har en fin hjärtform som jag ofta använder, men en vanlig rund form går också bra. Blir det marängsmet över kan du spritsa upp några småmaränger på en bit bakplåtspapper och grädda bredvid pajformen i ugnen.

Anteckning

Källa: http://blogg.alltommat.se/jenkfood/2013/12/31/citronmarangpaj/