Hjortronfromage
En gammal svensk efterrätt som ser avancerad ut, men faktiskt inte alls är svår att laga. Förr kallades den också mera svenskt för pudding rätt och slätt. Man kan naturligtvis, om man bor så lyckligt till, använda färska hjortron. Vi har lagat den på osockrad mylta, men djupfrysta hjortron går också bra.
Portioner |
|
Ingredienser
- 1½ dl osockrad mylta
- 3 dl tjock grädde vispad
- 1 dl strösocker
- 3 blad gelatin
- 2 äggulor
- 2 äggvitor
Ingredienser
|
|
Instruktioner
- Vispa äggulor och socker pösigt.
- Vispa i en annan skål äggvitorna till hårt skum.
- Blötlägg gelatinet i vatten ca 1/2 timme. Smält det sedan över svag värme i en kastrull och rör ner det i äggblandningen.
- Blanda därefter ner den hårt vispade grädden, hjortronen och de till hårt skum slagna äggvitorna.
- Häll massan i en glasskål eller annan fin form och ställ den i kylskåpet för att stelna. Efter några timmar är den färdig och kan försiktigt stjälpas upp på ett serveringsfat.
- Om du vill göra det extra festligt kan du garnera fromagen med ytterligare lite vispad grädde och några hjortron
Senaste inläggen